Baş-Boyun Kanserleri

Yüz, dudak, ağız içi (dil, yanak, ağız tabanı, damak, diş etleri), burun, sinüsler, yutak, gırtlak ve boyun bölgesindeki dokulardan köken alan çok farklı kanser türlerini içerir. Her yaşta görülmekle birlikte orta ve ileri yaşlarda görülme sıklığı artar.

Genetik, kötü beslenme, alkol, tütün, ultraviyole, radyasyon vb birçok faktör kanser gelişiminde rol oynar. Ele gelen kitleler, iyileşmeyen yaralar, ağrı, çene hareketlerinde kısıtlılık, yutma güçlüğü, ses kısıklığı, ağız kokusu, dişlerde gevşeme ve dökülme, ağız kokusu, burun tıkanıklığı, kanama gibi yakınmalar olduğunda zaman geçirmeden bir uzmana başvurmak gerekir.

basboyunkanserleri

Yakınmaların kökenine göre bazı testler yapılır, kesin tanı şüpheli alandan alınan doku örneğinin (biyopsi) patolojik tetkiki ile konur.

Tedavinin planlanmasında plastik cerrah, radyasyon onkoloğu ve tıbbi onkolog rol alır. Çoğu kanser türü ameliyatla tamamen çıkartılabilir, çevre lenf nodları gerekiyorsa temizlenir.

Kanserli dokunun çıkartılması sonucu ortaya çıkan doku eksikliği estetik ve fonksiyonel sorunlara neden olabilir (çiğneme, konuşma, yutma güçlüğü gibi). Rekonstrüktif cerrahi ile ameliyat alanına komşu dokular veya vücudun diğer bölgelerinden dokular aktarılarak eksik olan yapılar onarılır.