Plastik Cerrahi Nedir?
Plastik cerrahi, rekonstrüktrif cerrahidir yani onarım cerrahisidir. Doğuştan eksik veya kusurlu olan ya da kaza, yanık, tümör ameliyatı sonucu yok olan veya şekli bozulan organların yeniden oluşturulmasıdır. Örnek: Tümor sonucu alınan memenin yeniden oluşturulması…
Plastik Cerrahi Girişimler Kimlere Uygulanabilir?
Yüzünün veya vücudunun herhangi bir bölgesi ya da organı deforme, normal ölçülerin altında veya üstünde olan, kaza, yanık, tümör ameliyatı gibi nedenlerle organ kayıpları ya da kusurları olan kişilerin sorunları plastik cerrahi yöntemleri ile çözümlenir. Ancak bazı ameliyatlar için yaş sınırlaması ya da o ameliyatın yapılabilmesi için ideal olan bir yaş vardır. Örneğin; Damak yarığı (kurt ağzı) ameliyatı 1,5 yaşında, kepçe kulak ameliyatı 6 yaşında yapılmalıdır.
Estetik Cerrahi Nedir?
Estetik cerrahi şekil düzeltme cerrahisidir. Bir başka deyişle şekil veya ölçüleri bozuk olan doku ve organların şeklinin hastanın beğenisi ve ideal anatomik ölçüler doğrultusunda değiştirilmesidir. Örnek: Küçük göğüslerin meme protezi ile büyütülmesi…
Estetik Cerrahi Girişimleri Kimlere Uygulanabilir?
Beden sağlığı yerinde ve akıl sağlığı olan herkese uygulanabilir. Ancak bazı ameliyatlar için yaş sınırlaması ya da o ameliyatın yapılabilmesi için ideal olan bir yaş vardır. Örneğin; Meme büyütme estetiği ve burun estetiği 17 yaş üzerindekilere ve yüz germe ameliyatları 40 yaş üzerindekilere yapılmalıdır.
Plastik ve Estetik Cerrahi Girişimleri Pahalı mıdır?
Toplumda yerleşmiş yaygın kanının aksine girişimleri gerçekleştirmek için çok pahalı ve lüks hastaneler seçilmediği takdirde yapılacak girişimler diğer ameliyat türlerinden daha pahalıya mal olmazlar.
Estetik Ameliyatlar Ağrılı mıdır?
Birçok estetik ameliyatı sadece deri ve deri altı dokularını ilgilendirdiğinden ağrılı değildir. Hafif ağrı olursa da bu durum 1-2 günde geçer ve bu süre içerisinde de kolaylıkla ağrı kesici ilaçlarla ağrı dindirilebilir. Kasların da dahil olduğu ameliyatlarda, örneğin meme protezi ameliyatları, ağrı ve gerginlik hissi biraz daha uzun sürebilir.
Estetik Ameliyatlarda Kesi İzi Kalır mı?
Estetik ameliyat hiç iz bırakmayan ameliyattır şeklinde yaygın bir kanı vardır. Estetik ameliyatlar için uygun ameliyat malzemesi ve özel iplikler kullanılır ve az da olsa, mutlaka bir iz kalır. Ancak estetik ameliyatlarda bu izler bir yerlere gizlenir. Örneğin burun estetiği ameliyatında burun deliklerinin içine, alt göz kapağı estetiğ ameliyatında göz kapağı içine gibi… Meme küçültme ameliyatı gibi bazı ameliyatlarda ise izlerin tamamını gizlemek mümkün değildir.
Yanık ve Yara İzleri Tümüyle Yok Edilebilir mi?
Yara ve yanık izleri hiçbir zaman tamamen yok edilemez. Bunlar ancak küçültülebilir ya da hafifletilebilir. Yapılacak estetik ameliyat sonucunda ortaya çıkan yeni görünümün ne oranda başarılı olabileceği kişinin cilt yapısına, yaşına, yara ve yanık izinin boyutlarına, vücuttaki yerine, derinliğine ve eskiliğine göre değişir.
Estetik Ameliyatların Riskleri Nelerdir?
Estetik ameliyatların riskleri diğer cerrahi girişimlerin tümünde olduğu gibi kişinin genel sağlık sorunlarından kaynaklanabilecek olan risklerdir. Bunun dışında estetik ameliyatların kendilerinden kaynaklanan tehlikeler yoktur. Estetik ameliyat hayati organ ve dokularla ilgili bir girişim olmadığından hastaların sağlığının ya da yaşamının riske edilmesi söz konusu değildir.
Estetik Ameliyatlar Her Yerde Yapılabilir mi?
Hayır, her ne kadar hayati organ ameliyatları gibi riskli olmasalar bile estetik ameliyatlar da tüm diğer cerrahi girişimlerde olduğu gibi alınması gereken bir takım önlemler vardır. Bu önlemler ancak tam teşekküllü hastanelerin teknik donanımı ile sağlanabilmektedir. Bunun dışında muayenehane, dispanser, poliklinik, teşhis merkezi ve benzeri yerlerde ameliyat yapılması hem yasal değildir, hem de son derece sakıncalıdır.
Estetik Ameliyatlarda İyileşme Süresi Ne Kadardır?
Estetik ameliyatlar sonrasında genellikle 1 gün hastanede kalmak ameliyat sonrası takip açısından yararlı olmaktadır. Bununla birlikte aynı gün eve gitmek de mümkündür. Seyrek olarak 2-3 gün hastanede kalmayı gerektiren durumlar da söz konusu olabilmektedir. İyileşme süreci, yani bandaj, alçı, dikişlerin vücuttan uzaklaştırılması ortalama 1 hafta içinde tamamlanır. Yapılan girişim sonucu oluşan yeni şeklin son halini alması ise birkaç ayda olacaktır.
Estetik Cerrahi İle Verilecek Şekli Görebilir miyim?
Evet, daha önce estetik ameliyat olmuş kişilerin görsellerinden olası şekilleri ve eğer varsa dikiş izlerini görebileceğiniz gibi kendi görüntünüzün bilgisayar ekranında rötuşlanması ile neler yapılabileceğini, bunun size yakışıp yakışmadığını ya da çeşitli şekil seçeneklerini görebilirsiniz. Bu konuda hekimle birlikte karar verebilir ve yanlış anlaşılmaların, estetik ameliyat sonrası olası hayal kırıklıklarının önüne geçebilirsiniz. Estetik ameliyatlar tıbbi zorunluluktan değil, hastanın isteği doğrultusunda yapıldığından oluşturulacak yeni şekilde hastanın söz sahibi olması mutlak gereklidir.
Estetik Girişimlerde Kesi Yapılması Şart mıdır?
Hayır, estetik cerrahide ameliyatsız birçok çözüm mevcut ve her geçen gün bunlara yenileri ekleniyor. Örneğin; Botoks ile terleme ve kırışıklık tedavisi, enjekte edilen ilaçlarla dudak kalınlaştırma, kırışıklık ve çöküklerin doldurulması, özel askılı ipliklerle yanak, boyun, dudak, gıdı gevşemelerinin gerilmesi, lazer ile kırışıklık, leke, çil, akne, dövmelerin yok edilmesi gibi…
Meme Dikleştirme Ameliyatı İz Bırakır mı?
İz bırakmadan neredeyse hiçbir ameliyatı yapmak mümkün değildir! Meme ucunu aşağıdan alıp bütün meme dokusu ile yukarıya taşıdığınız ve memeyi toparladığınız zaman ister istemez bir iz kalacaktır. Kalacak izin büyüklüğü sarkmanın derecesine bağlı olarak az ya da çok olabilecektir.
Meme Protezleri Sarkmayı Ortadan Kaldırabilir mi?
Maalesef genellikle ortadan kaldıramaz! Nâdir durumlarda meme dokusunun içerisini doldurarak zaten meme alt çizgisi seviyesinde duran meme ucunu biraz yukarıya kaldırmak mümkün olabilmektedir. Meme protezlerinin tek amacın memeyi büyütmektir.
Meme Küçültme Ameliyatı Sonrası Emzirmek Mümkün müdür?
Meme küçültme ameliyatı sırasında süt kanalları ve süt bezleri hasar görmektedir. Bu yüzden emzirememe riskiniz oldukça yüksektir.
Meme Protezleri Kanser Yapar mı?
ABD’de bu konu yıllardır araştırılmakta… FDA bir dönem silikon meme protezlerini tamamen yasaklamış idi. Ancak daha sonra yapılan araştırmalar protezlerin kansere neden olmadığını kanıtladı ve FDA 2005 yılından beri protez kullanımını serbest bıraktı. Özetle bugünkü bilgilerimize göre meme protezleri kanser yapmıyor diyebiliriz.
Meme Protezi Olan Bir Anne Bebeğini Emzirebilir mi?
Meme protezi olan bir anne bebeğini emzirebilir. Çünkü ptotez meme bezinin altına yerleştirilir ve bu işlem sırasında süt bezi ve kanalları hasar görmez. Ancak meme başından protez konur ise nadir olarak süt kanalları zarar görebilir. Normalde bu da beklenmeyen bir durumdur.
Prof. Dr. Haluk Duman
Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı
Prof. Dr. Haluk Duman halen Anadolu Sağlık Merkezi (Johns Hopkins Affiliated) Gebze, Kocaeli hastanesinde plastik cerrahi uzmanı olarak çalışmaktadır. Tıbbi ilgi alanları arasında meme estetiği, burun estetiği, el cerrahisi ve kanser rekonstrüksiyonu bulunmaktadır.