Yüz Kemiklerinin Kırıkları

Yüz Kemiklerinin Kırıkları

Yüz bölgesinde alın, burun, gözü çevreleyen kemikler, elmacık kemiği, alt ve üst çene kemiklerinin travmatik kırıkları plastik ve rekonstrüktif cerrahinin uğraşı alanıdır.

Kırıklar tek bir kemikte tek bir hatta olabildiği gibi trafik kazası gibi yüksek enerjili yaralanmalarda tüm yüz kemiklerini ilgilendiren komplike şekilde de olabilir.

Yüz Kemiklerinin Kırıkları

Kırıkların tedavi zamanlaması hastanın genel durumuna göre değişir. Öncelikle yaşamsal öneme sahip kafatası, göğüs kafesi, batın yaralanması gibi yaralanmalar tedavi edilir. Genel durum düzeldiğinde vakit kaybetmeksizin yüz kemiklerinin kırıkları onarılır.

Yaşamsal sorunların olmadığı yüz kemik kırıkları yüzde aşırı ödem gelişmeden mümkünse ilk 24 saatte onarılır. Eğer çeşitle nedenlerle bu süre geçmiş ise tıbbi tedavi ile birkaç gün ödemlerin gerilemesi beklenir ve kesin tedavi için ameliyat planlanır.

Cerrahi tedavi, kırık hatlarının tamamen ortaya konması, kırıkların doğru şekilde yerine oturtulması ve titanyum plak ve vida sistemleri ile kırıkların tespit edilmesi esasına dayanır.

Kırık hatlarını ortaya koymak için yapılan kesiler ağız içerisinden veya kolay gizlenebilecek alanlardan yapılır. Kırığın yeri ve biçimine göre kullanılan plak-vida sistemleri değişir. Bazılarının ömür boyu vücutta kalmasında sakınca yoktur. Bazı plak-vida sistemleri ise kemik kaynaması için yeterli süre geçtikten sonra çıkartılır.

Travma sonucu kemik kayıpları oluşmuş ise bu alanlara vücudun diğer bölgelerinden alınan kemikler konulabilir. İlk tedavisi yetersiz yapılan olgularda ikincil üçüncül girişimler gerekebilir.